Finnsnes IL – Mer enn bare fotball

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Fotballmagasinet 4-3-3 sommeren 2016.

Finnsnes har fått en meget god start på årets sesong i PostNord-ligaen under ledelse av trener Bjørn «Bummen» Johansen. FIL er imidlertid opptatt av mer enn bare det som foregår ute på banen.

Tekst: Eirik A. Heggelund

Finnsnes IL ble stiftet 29. januar 1922, og spiller sine hjemmekamper på Finnsnes stadion. 1996-sesongen var FILs beste noensinne, da laget vant 2. divisjon avdeling 6 foran Gevir-Bodø og Skjervøy, og møtte Sarpsborg i kvalifisering til 1. divisjon. Med 0-2 tap i Sarpsborg og 2-1 seier hjemme på Finnsnes stadion i Playoff-kampene tapte FIL hårfint 2-3 sammenlagt. Klubben har etablert seg på tredje nivå i Norge etter opprykket i 2013, og endte på en 6.- og 4. plass i 2014 og i 2015 i det som da het Oddsenligaen.
Finnsnes er en by i Lenvik kommune, og er regionsenteret i Midt-Troms. Byen har drøyt 4.500 innbyggere, og Gisundbrua knytter byen til tettstedet Silsand, der erkerivalen og divisjonskollega FK Senja hører hjemme. Tromsø ligger to timers kjøring unna, og nærheten til Nordens Paris er blant annet det som holder begge klubbene på tredje nivå i Norge.
I vinter skrev sportsleder Knut Løkse Nilssen en kommentar i Folkebladet der han skriver at en like gjerne kan kalle klubbene Tromsø Øst og Tromsø Vest i stedet for Finnsnes IL og FK Senja,
ettersom trenere og spillere bor, trener og spiller treningskamper i Tromsø. Han mener det må «legges til rette for at en kan ta en skikkelig utdanning utover videregående skole på Finnsnes» dersom en skal kunne bevare nærheten til spillerne på laget. Nilssen skriver videre at de unge spillerne i klubben vet ikke hvem som spiller på A-laget, og at heltene er de lokale talentene som hver eneste dag trener på Finnsnes stadion og Senja stadion for å vinne neste kamp i 4. divisjon – ikke de som hver helg reiser tur/retur Tromsø-Finnsnes eller Tromsø-Oslo. Samtidig forstår han at manglende hall- og utdanningstilbud gjør det vanskelig å være konkurransedyktig i Midt-Troms.

MER ENN FOTBALL
Finnsnes sin visjon er å skape fotballglede, og har Folkelighet, Innsatsvilje og Lagspill som sitt verdigrunnlag. Man skal opptre immøtekommende og positivt, samt behandle alle på en likeverdig måte – både på og utenfor banen. FIL skal også opptre med glød og entusiasme i alt en foretar seg uten å bli for selvopptatt, og samarbeide for å nå sine mål. Klubbens drift er tuftet på en sunn økonomi og en sterk dugnadsånd.
– Betydningen Finnsnes IL har for nærmiljøet og lokalsamfunnet får vi til fulle vite først dersom vi tar FIL bort fra lokalmiljøet. Klubben har en enorm betydning for nærmiljøet, ikke bare for det
idrettslige tilbudet klubben gir, men også i forbindelse med det holdningsarbeidet som utøves i klubben. Klubben har bevisst valgt å ta et utvidet samfunnsansvar spesielt når det kommer til kosthold, integrering og inkludering. «FIL Fotball – mer enn bare FIL, mer enn bare fotball», sier klubbens daglig leder Ivar Holand til 4-3-3.

STERK SESONGÅPNING

Finnsnes har fått en drømmeåpning på årets sesong i PostNord-ligaens avdeling 1. Etter seks serierunder er laget ubeseiret, og laget ligger på en bunnsolid andreplass med 16 poeng og 16-5 i målforskjell etter fem seire og én uavgjort – to poeng bak opprykksfavoritten Tromsdalen. I «landskampen» mot Senja på Senja stadion tok de grønne med seg alle tre poengene etter Andreas Løvlands matchvinnerscoring på overtid. 5-1 seieren hjemme mot Grorud står også igjen som et av vårens høydepunkt, der FIL i løpet av syv magiske minutter i 1. omgang gikk opp i en 4-0 ledelse. Det smakte nok ekstra deilig tatt i betraktning at gjestene fra Groruddalen vant 0-4 i tilsvarende oppgjør forrige sesong.
Etter kampen uttalte «Bummen» til Folkebladet at slike syv minutter har man ikke opplevd på Finnsnes på lenge, og at det til tider var en maktdemonstrasjon og klasse fra A til Å. Tidligere landslagsspiller Morten Moldskred (35), som har en fortid i Tromsø, AGF Aarhus, Rosenborg, Haugesund og Aalesund, trente med klubben i vinter, men valgte å legge skoene på hyllen i februar med hensyn til ny jobb og familie. I mai gjorde han likevel helomvending, og i comebacket scoret Moldskred lagets andre scoring i storseieren over Grorud. Til tross for bare å ha spilt én treningskamp i 2016, spilte Moldskred hele kampen for Finnsnes, og ble den første FIL-spilleren med A-landskamper for Norge. «Bummen» var meget fornøyd med sin nye spiss, og mente touchen, timingen og bevegelsene var av høyt nivå – og at Moldskred definitivt kommer til å tilføre FIL en ekstra dimensjon. Sammen med keeper Hans Henrik Johansen (37) vil han også kunne tilføre en relativ ung og tynn spillergruppe verdifull rutine. Laget har nå bare ett tap på de siste 17 kampene i 2. divisjon, siste tap kom mot KFUM i fjor som avgjorde divisjonen og rykket opp.
Til tross for en særdeles positiv åpning på sesongen, er ikke opprykk til OBOS-ligaen Finnsnes’ hovedmålsetning i 2016:
– Klubben snakker ikke om opprykk til OBOS-ligaen, da vår overordnede resultatmålsetting er å bli med i den nye PostNord-ligaen i 2017. Det innebærer at vi må bli blant de sju beste lagene i vår avdeling. Samtidig har vi et sterkt ønske om å forbedre fjerdeplassen fra i fjor. Skulle det dog ende med et opprykk vil det selvfølgelig ikke være en ulykke for klubben. Vi er en klubb som har tatt, og fortsatt tar, de utfordringer som måtte komme – enten det være seg på eller utenfor banen. Skulle vi ligge i posisjon til å nå vår målsetting når høsten har kommet så skal vi bruke tiden godt frem til seriestart neste sesong for å planlegge denne så godt som mulig. Det enten være seg i den nye PostNord-ligaen eller i OBOS-ligaen, sier daglig leder Ivar Holand til 4-3-3.
Det skal spilles mange kamper i PostNord-ligaen før årets sesong er over, men det ligger i alle fall godt an til at klubben når sin målsetning om å beholde plassen. Ned til åttendeplass på tabellen er det hele ni poeng etter seks runder, så prognosene er gode for Midt-Troms’ beste lag. Med en profilert og ambisiøs trener i Bjørn «Bummen» Johansen vil nok Finnsnes ta nye steg, og det vil bli spennende å følge med på FIL både i denne sesongen og i sesongene som kommer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Please reload

Please Wait